Anunţuri, comunicate
Căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate. Stresul termic este cauzaprincipală a deceselor cauzate de variațiile termice, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare,diabetul, afecțiunile mintale, astmul și poate crește riscul de accidente și transmitere a unor boli
infecțioase.
Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta (bătrânii, sugarii șicopiii) și starea de sănătate (prezența afecțiunilor cronice), cât și de factori de expunere, cum ar fiocupația (de exemplu: lucrul în aer liber sau în zone fără ventilație sau aer condiționat) și condițiilesocio-economice (de exemplu: persoane fără adăpost, condiții de locuit inadecvate, fără posibilitate dea răci încăperile).
Mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000–2004 și 2017–20212. În Europa, în vara anului 2022, s-a înregistrat un număr de aproximativ 61 672 de decese cauzate de căldură
În același timp, expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate.
informare efecte temperaturi extreme.pdf (201,04 KB) data: 07-07-2024 utilizator: 1
campanie de informare.pdf (1,39 MB) data: 07-07-2024 utilizator: 1
Ținând cont de temperaturile ridicate ce se vor înregistra pe teritoriul României în următoarele zile, îndemnăm atât persoanele încadrate în grupurile vulnerabile (persoane cu boli cronice, adulți în vârstă, sugari și copii mici,) cât și populața generală, să respecte următoarele recomandări:
? Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
? Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
? Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.v
? În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
? Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
? Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase);
? Consumaţi fructe şi legume proaspete ce au un conținut ridicat de apă, precum, pepenele galben, roşu, prunele, castraveţii și roşiile;
? Reglați aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
? Nu utilizați ventilatoare dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius;
? Ţineţi ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
? Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.).
https://insp.gov.ro/2024/06/19/avertizari-de-canicula-2/
ajutor_minimis_formular cerere.pdf (85,08 KB) data: 15-04-2024 utilizator: 1
informare trichineloza.doc (48,50 KB) data: 05-12-2023 utilizator: 1
afis campanie.pdf (1,19 MB) data: 05-12-2023 utilizator: 1
Anunt ajutor pentru incalzirea locuintei.docx (19,87 KB) data: 13-10-2023 utilizator: 1
lista bunuri care duc la excluderea ajutorului.pdf (57,27 KB) data: 13-10-2023 utilizator: 1